Advies & tips

Klein historisch erfgoed

Wie in Zuid-Limburg rondloopt, kan er niet omheen: de rijke geschiedenis van onze streek is nog zichtbaar in talloze cultuurhistorische elementen, die vroeger een grote rol speelden in het dagdagelijkse leven van de mensen. Denk maar aan een historische boomkapel, veldkruis, kasseidreef, bakoven, waterput, bron, hekwerk of (water)molen.

 

Als je in het bezit bent van klein historisch erfgoed, zit je mogelijk met vragen rond onderhoud, beheer, wetgeving of subsidies. Klop gerust eens aan bij het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Wij helpen je graag op weg.

 

Wij geven VRIJBLIJVEND ADVIES rond:

  • vergunningen
  • ontsluiting, openstelling voor het publiek en herbestemming
  • onderhoud en restauratie
  • mogelijkheden voor financiering

Financieel advies

 

Klein historisch erfgoed bezitten brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Regelmatig onderhoud is nodig en soms dringt een grondige restauratie zich op. Dit komt uiteraard met een prijskaartje. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden voor financiering.

 

Wij bekijken graag samen met jou of je recht hebt op een tegemoetkoming. Deze kan verschillende vormen aannemen, zoals premies voor het laten uitvoeren van onderzoek, tegemoetkomingen bij onderhoud of restauratie, vergoedingen voor het organiseren van een publieksactiviteit of fiscale voordelen.

 

Meer info

 

http://www.limburg.be/erfgoedinfosubsidies#kleinhistorischerfgoed

https://loket.onroerenderfgoed.be/premieloket

folder klein historisch erfgoed