Advies & tips

Knotbomen

Een knotboom is een boom die om de paar jaar volledig van zijn kruin wordt ontdaan, waarna die weer uitloopt. Zo ontstaan de typische dikke, knoestige bomen die je vaak op perceelgrenzen tussen weilanden ziet, maar ook op plekken die vroeger belangrijk waren, zoals aan kruispunten van oude wegen en bij kapellen.

 

De knotwilg is het bekendst. Daarnaast vind je in Haspengouw en Voeren ook geknotte essen, zomereiken, zwarte elzen en haagbeuk. Juist omdat de bomen vaak oud zijn en er door het knotten holten ontstaan, vormen ze een broedplaats voor heel wat dieren, zoals de steenuil.

 

Kan je hulp of advies gebruiken bij het onderhoud van je knotbomen of overweeg je om knotbomen aan te planten? Aarzel dan niet en neem contact op met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.

 

Het is ook goed om te weten dat knotbomen beschermd zijn door de wetgeving ruimtelijke ordening en het natuurdecreet.

 

Wij geven VRIJBLIJVEND ADVIES rond:

  • aanplant onderhoud van knotbomen  
  • soortenkeuze
  • subsidies
  • vergunningen en wetgeving
  • achterstallige onderhoudswerken

Enkel knotbomen in het open buitengebied komen in aanmerking.

 

Goedgeknot.be

Bezit je knotbomen die dringend aan onderhoud toe zijn? Of ben je op zoek naar gratis hout en steek je graag de handen uit de mouwen? Surf dan zeker naar goedgeknot.be. Op dit platform ontmoeten eigenaars van knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes en afnemers van hout elkaar.

 

goedgeknot.be

 

Folder knotbomen

 

Flyer GoedGeknot

NAAR MELDINGSFORMULIER