Domein Nieuwenhoven

Het bos aan het kasteel van Nieuwenhoven is een van de zeldzame, goed bewaarde parkbossen van Haspengouw. Op dit 161 ha grote domein vind je heel wat bijzondere planten en dieren, een mooie visvijver met educatieve poelen en een ecologische waterzuiveringsinstallatie. Kom ontdekken hoe het bos in elk seizoen een unieke charme bezit. Bewegwijzerde wandelingen loodsen je langs de mooiste hoekjes en bijzondere bomen van het bos.

In het fructuarium ontdek je minder bekende, typisch Haspengouwse pruimen-, appel-, peren- en kersenvariëteiten. De kinderen kunnen zich uitleven in het speelbos en de ruime speeltuin aan de brasserie, in een rustig, natuurlijk kader.

Het kasteel van Nieuwenhoven fungeert al sinds de 13de eeuw als buitenverblijf voor de abten van de Sint-Truidense Sint-Trudoabdij. Het was toen nog een versterkte hoeve, die geleidelijk aan verbouwd en vergroot werd.

Van de 18de eeuw tot aan de Franse Revolutie in 1795 was het zelfs hun vaste verblijfplaats. Nadien kwam het kasteel in particuliere handen, tot het in 2007 werd opgedeeld in verschillende woningen en een gedeeltelijk openbare functie kreeg met o.a. vakantieappartementen en boerderijactiviteiten voor kinderen. Momenteel is een deel van het kasteel/domein te koop.

Viervoeter mee? Aan de ingang van het domein, vlakbij de parking, liggen een grote hondenweide en een hondenlooppiste. De wandelfolder is hier te koop. 
Meer info domein Nieuwenhoven