Projecten

Van akker tot bakker

 

Leader landbouw- en natuureducatie: van akker tot bakker

 

Met dit project willen we het grote publiek sensibiliseren rond korteketenproducten en akkerbiodiversiteit.

Een belangrijke klemtoon ligt op jongeren, met een driedelig educatief programma met een voortraject in de klas rond granen, een draaiboek voor een excursiedag ‘van akker tot bakker’ en een naverwerkingstraject voor in de klas.

 

Met een thematische fietsroute, waar belevingselementen rond akkerbouw gekoppeld worden aan de mogelijkheid om korteketenproducten te eten en kopen, richten we ons tot een breder publiek. Ook lokale horecazaken worden hierbij betrokken. De folder met de fietsroute kun je hier downloaden, de menukaart hier

Tijdens de lancering van de fietsroute afgelopen juni, konden geïnteresseerden meter of peter worden van een plantje in een vogelheg. Deze heg zal het verdwijnen van een naburige hoogstamboomgaard deels opvangen. Er werd gekozen voor biodivers, autochtoon plantmateriaal in een zo groot mogelijke variatie. Zo komen er in de heg onder andere doornige struiken waarin akkervogels kunnen schuilen.  Struiken die vroeg bloeien, zoals de sleedoorn, trekken al vroeg in de lente insecten aan. Later komen de eerste bessen waarvan er sommige tot ver in de winter lekker en eetbaar blijven. Op deze manier vinden de vogels het ganse jaar rond een gedekte tafel. 

 

Bekijk hieronder de video's "Van akker tot bakker".

 

 


 

 

 

Partners

  • Leader
  • Stad Sint-Truiden
  • Milieuraad Sint-Truiden 
  • Plattelandsklassen

Contactpersoon 'Van akker tot bakker'

Inge Nevelsteen
coördinator hamster en educatie


inge.nevelsteen@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op 0485 02 64 72 (niet op di, do NM en vrij)