De kluis van Vrijhern

Een bedevaartsoord in Haspengouw? Jazeker! De kluis van Vrijhern is al sinds de 17de eeuw een belangrijk bezinningscentrum voor zowel bedevaarders als andere kluizenaars. En ook nu nog vinden gelovigen hun weg naar Vrijhern. Elk jaar, op 15 augustus, vinden de Mariafeesten plaats.

Het vakwerkhuis waarin de kluis gevestigd is, dateert uit de 17de eeuw. Langs het vroegere kloostergedeelte vinden we nog een schooltje, waar arme kinderen uit de omgeving les kregen. De 18de eeuwse Loretokapel is een exacte kopie van een kapel in het Italiaanse bedevaartsoord Loreto.

Kortom: een site die geschiedenis ademt. De kluis is dan ook ingericht als een publiek toegankelijke site, waar je je kan onderdompelen in het leven van de kluizenaar.

De kapel, onder meer voorzien van een prachtig glasraam, is dagelijks geopend. In het vroegere klaslokaal en op het aanpalende, rustige terras kan je op zondagmiddag iets drinken.

Ook de omgeving loont de moeite. Via bewegwijzerde wandelingen maak je kennis met de gevarieerde landschappen rond het idyllisch dorpje Vrijhern. Smalle paadjes en holle wegen leiden langs akkers, weilanden, boomgaarden en bronbosjes. De maretak, die hier veelvuldig in de boomkruinen groeit, draagt bij aan de mystiek van deze plek. Dat je hier met een sterk reliëf te maken krijgt, ervaar je onder meer langs de rode route, die een prachtig panorama op de wijde omgeving biedt. Vochtig Haspengouw in al haar facetten.
Je kan de wandelkaart van Greenspot Vrijhern hier kopen. Of ga meteen voor de box en ontdek alle Haspengouwse topwandelingen.