AGENDA

Open Monumentendag 2022

Erfgoed is meer dan een mooi kasteel of een stoffig schilderij. Elk Haspengouws dorp, ieder landschap, elke holle weg, kerk, kasteel of historisch gebouw vertelt een stukje van de roemrijke geschiedenis van ons mooie Zuid-Limburg. Dit erfgoed kan je 365 dagen per jaar beleven en bewonderen. Maar op zondag 11 september 2022 is het Open Monumentendag, een dag waar uniek en mooi erfgoed extra in de kijker worden gezet. In heel Vlaanderen kan je bekende en minder bekende monumenten en sites bezoeken.

 

Ook in Alken , Borgloon , Gingelom , Heers , Kortessem en Wellen kan je unieke parels bezoeken. Deze gemeenten maken deel uit van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Haspengouw west. Deze dienst werd in 2016 door het Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren opgericht binnen haar werking en heeft als doel het onroerend erfgoed te behouden, te beschermen en te beheren. Naast het bijstaan van de gemeentes, bouwheren, architecten,… ijvert de IOED om onroerend erfgoed aan een ruimer publiek kenbaar te maken. De Open Monumentendag is voor de IOED jaarlijks een uitgelezen kans om het rijke verleden in de kijker te zetten. 

 

Voor inschrijvingen, filmpjes  en meer informatie per activiteit kan je terecht op de volgende pagina’s; Alken , Borgloon , Gingelom , Heers , Kortessem en Wellen.

 

Voor alle andere activiteiten in Haspengouw en Vlaanderen kan hier terecht.