AGENDA

Ambachtelijk Alken

Het rustige Alken aan de kabbelende Herk vormt de ideale plek om je te verdiepen in het Haspengouwse plattelandsleven.

 

 

Herk en Mombeek

Op Open Monumentendag vindt de lancering van het boekje: Wandel en ontdek, de Herk- en Mombeekvallei plaats. Dit boekje toont met tekst en (film)beelden wat veelal verborgen blijft: het rijke planten- en dierenleven en het boeiende verleden van deze Haspengouwse beekvallei. Een verhaal in vele lagen, dat je met al je zintuigen kan beleven.

Het boekje volgt de rode route (8 km als je in Alken vertrekt), die is bewegwijzerd. Je kan de route op eigen houtje volgen, met het boekje dat je bij de molen kan verkrijgen. Of je kan meegaan met een van de geleide wandelingen.

 

Plaats: vertrek aan de Dorpsmolen, Koutermansstraat 1, Alken
Uur: Doorlopend van 10u-18u. Er zijn ook geleide wandelingen die vertrekken om 13u, 14u, 15u en 16u. Inschrijven is niet nodig.

 

 

Dorpsmolen Alken

Deze watermolen uit 1653 werd eeuwenlang gebruikt om graan te malen. In het begin van de 20e eeuw vergrootte men het gebouw en verving het waterrad door een Francisturbine. Molenzorg Zuid-Limburg en de gemeente Alken zorgden voor een grondige restauratie van het gaande werk en maakten de molen opnieuw maalvaardig. Sinds kort kan hij weer meel malen! Op Open Monumentendag kan je zien hoe de molenaar te werk gaat, en zelfs een zakje meel mee naar huis nemen.

 

Plaats: Dorpsmolen, Koutermansstraat 1, Alken
Uur: Doorlopend van 10u- 18u. Er is een gids ter plaatse die je graag een woordje uitleg geeft. Inschrijven is niet nodig.