AGENDA

Graaf in het verleden van Borgloon

Ontdek de rijke geschiedenis van het voormalige hoofdkwartier van de graven van Loon, geniet van de rust in Bommershoven of zet je tanden in een smakelijk stukje fruitgeschiedenis.

 

 

Kerk van de graven van Loon

De geschiedenis van de Sint-Odulphuskerk gaat zo’n duizend jaar terug. In deze kerk legden de graven van Loon en later de prins-bisschoppen van Luik hun eed af. Van de verschillende bouwfasen bleef onder meer een groot deel van de vroeg-Romaanse kerk bewaard. Het rijkelijke interieur omvat intrigerende kerkschatten, zoals de koorstoel van Sint-Lutgardis, die vroeger heel wat bedevaarders trok. Bijzonder is verder het kunstwerk HALO, van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

 

De recent gerestaureerde Sint-Odulphuskerk is een van de drie laureaten voor de Onroerenderfgoedprijs 2022. Naast de juryprijs, is er ook een publieksprijs. Draag jij dit mooie stukje Limburgs erfgoed een warm hart toe? Stemmen kan tot en met zondag 11 september via deze link.

 

Plaats: Speelhof, Borgloon
Uur: De kerk is doorlopend open, maar hou wel rekening met de misviering op zondag om 10u30. Tijdens het weekend van Open Monumentendag zijn ook de kluis en sacristie open, en kan je een rondleiding met een gids volgen. Zaterdag van 9u tot 12u en van 13u tot 17u, zondag van 13u tot 17u. Inschrijven is niet nodig.

 

 

 

Haren-Bommershoven in de kijker

Wie de Loonse deelgemeente Haren-Bommershoven bezoekt, ademt er de pure geschiedenis van het dorpsleven in Haspengouw. Volg de wegwijzers van de gezinswandeling langsheen een tiental erfgoedlocaties. De uitleg staat in een fotoboek dat elke wandelaar meekrijgt. Onderweg vertellen  dorpelingen over hun Haren-Bommershoven. Minder mobiele mensen kunnen mee met de huifkar. In het gemeenschapscentrum loopt een fototentoonstelling over het dorp. Je kan er terecht voor koffie en taart en er is kinderanimatie. Met het erfgoedkabinet presenteren we oude (vergeten) kinderspelen. Kom je mee bikkelen of hinkelen?

 

Plaats: Gemeenschapscentrum Panishof, Bommershovenstraat 10A 
Uur: Doorlopend van 13u tot 18u. Inschrijven is niet nodig.

 

 

 

Likkebaarden in de Stroopfabriek

Wie kent de Loonse stroop niet? Dit zoete bijproduct van de Haspengouwse fruitteelt leverde de Lonenaren de bijnaam ‘strooplekkers’ op. Tussen 1830 en 1940 telde de stad maar liefst 120 ambachtelijke stroopstokerijen. Tijdens Open Monumentendag bezoek je de gerestaureerde stoomstroopfabriek en het fruitbelevingscentrum aan een verminderd tarief.

 

Plaats: Parking 5 - Stationsplein, Borgloon
Uur: Doorlopend van 10u tot 17u. Wil je zeker zijn van je plaats, dan kan je best reserveren: toerisme(at)borgloon.be of 012 67 36 53 (laatste ticket om 15u30).