AGENDA

Cursus vormsnoei & achterstallige vormsnoei

In deze basiscursus leer je hoe een hoogstamfruitboom is opgebouwd en groeit en hoe je een jonge hoogstamfruitboom moet snoeien. Er is geen voorkennis vereist.

 

In de theorieles komen o.a. volgende aspecten aan bod: wat is een hoogstamfruitboom, hoe herken je blad- en bloemknoppen, hoe groeit de boom, welke soorten snoei bestaan er en wanneer pas je deze toe (vormsnoei, onderhoudssnoei, achterstallige snoei), is er een verschil in snoei tussen verschillende fruitsoorten (appel, peer, pruim, kers), …

 

Tijdens de 2 praktijkmomenten gaan we effectief aan de slag met het snoeien van verschillende soorten (jonge) hoogstamfruitbomen in zowel reguliere als achterstallige situaties.

 

De opleiding wordt verzorgd door Jan Gelders, als lesgever verbonden aan de Nationale Boomgaardenstichting.

 

Planning:

 

Woensdag 22 november 19u00- 22u00:

  • Theorieles over hoogstamfruitbomen en de basisbeginselen van vormsnoei.
  • Locatie: De Foyer van CC De Mozaïek, Kerkplein 12, 3720 Kortessem

Zaterdag 20 januari 9u-12u:

  • Praktijkles vormsnoei
  • Locatie: omgeving Sint-Truiden, exacte locatie wordt later gecommuniceerd

Zaterdag 10 februari 9u-12u:  

  • Praktijkles vormsnoei en achterstallige snoei
  • Locatie: boomgaard Nietelbroeken, Herbroekstraat 34  3720 Kortessem

Inschrijven voor de lessenreeks kan je hier . Met vragen kan je terecht bij Maureen of op 0487 10 13 84. Verdere praktische info ontvang je via mail na inschrijving. Na deelname aan alle 3 lesmomenten ontvang je een snoeicertificaat, dat gebruikt kan worden bij eventuele subsidie-aanvragen.

 

De lessenreeks wordt georganiseerd samen met de Nationale Boomgaardenstichting en gratis aangeboden aan inwoners van Haspengouw & Voeren i.h.k.v. het PDPO-project ‘Haspengouwse fruitweides: geïnspireerd door het verleden, klaar voor de toekomst’.

Inschrijven is wel verplicht.