Nieuws

Ook Grenzeloos Bocagelandschap op shortlist Landschapsparken

Op 12 januari ontvingen we goed nieuws: ‘Grenzeloos Bocagelandschap’ stootte door naar de tweede ronde voor een erkenning als Landschapspark. Deze titel kent de Vlaamse Overheid toe aan multifunctionele gebieden met een uitgesproken landschapskwaliteit. Op basis van de aanwezige landschapskwaliteit, unieke belevingswaarde en gebiedscoalitie, beschreven in een conceptnota, werden zeven van de dertien kandidaat-landschapsparken geselecteerd voor de volgende fase. En daar is het grensoverschrijdende gebied ‘Grenzeloos Bocagelandschap’ dus eentje van. 

 

Het ‘Grenzeloos Bocagelandschap’ strekt zich uit over de Vlaamse Voerstreek en delen van het Waalse Land van Herve en het Nederlandse Heuvelland. Dit uitzonderlijk gave agrarische cultuurlandschap is een heuvelachtig lappendeken van omhaagde weilanden en velden, oude bossen, graften, holle wegen, hoogstamboomgaarden, snelstromende beken en talloze erfgoedrelicten. De vaak kalkrijke ondergrond met haar verschillende geologische lagen draagt bij aan de diversiteit in landschapstypes en landgebruik. De grazende koeien in de omhaagde weides van de melkveehouders zijn o.a. onderdeel van dat kenmerkende beeld. De afwisselende ondergrond zorgt ook voor een ongeziene rijkdom aan zeldzame planten- en diersoorten die zich thuis voelen in de beekvalleien, de bossen of in het kleinschalig bocagelandschap. Het schilderachtige landschap op een kruispunt van grenzen en culturen vormt een waar wandelwalhalla en fietsparadijs voor bezoekers. Bij elke stop kan je genieten van de mooie vergezichten, de warme gastvrijheid van inwoners en ambachtelijke ondernemers en de rijke geschiedenis van het gebied.  

 

De komende maanden gaan we samen met alle partners en betrokkenen onze landschapsambities voor de toekomst in een masterplan gieten. Het masterplan is een uitgelezen kans om de regio verder te ontwikkelen en de grensoverschrijdende samenwerking dieper te verankeren. In het voorjaar van 2023 horen we of we daadwerkelijk als Landschapspark erkend worden.

 

Bekijk de Conceptnota.pdf