Advies & tips

Historische weidepoorten

De typische hoogstamboomgaarden van Haspengouw en Voeren waren omgeven door meidoornhagen en een weidepoort. Met dit hekwerk en de stekelige struiken werden de runderen, die onder de fruitbomen graasden, in de wei gehouden.

 

Veel van die poorten hebben een erfgoedwaarde. Soms zijn het echte staaltjes vakmanschap met de nodige versieringen en details. Ambachtelijke, smeedijzeren poorten met stenen zuilen aan weiden, opritten van oude hoeven en toegangswegen van domeinen waren immers een soort statussymbool.

 

Heb je zelf nog zo’n poort, die misschien aan restauratie toe is? Laat het ons gerust weten en we helpen je graag op weg.

 

Wij geven VRIJBLIJVEND ADVIES rond:

  • onderhoud en restauratie
  • mogelijkheden voor financiering

Financieel advies

 

Erfgoed zoals een historische weidepoort bezitten, brengt bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Regelmatig onderhoud is nodig en soms dringt een grondige restauratie zich op. Dit komt uiteraard met een prijskaartje. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden voor financiering.

Wij bekijken graag samen met jou of je recht hebt op een tegemoetkoming. Deze kan verschillende vormen aannemen, zoals premies voor het laten uitvoeren van onderzoek, tegemoetkomingen bij onderhoud of restauratie, vergoedingen voor het organiseren van een publieksactiviteit of fiscale voordelen.

 

Meer info

 

http://www.limburg.be/erfgoedinfosubsidies#kleinhistorischerfgoed
 

Folder KHE