Kunst in het landschap

Kunstwerken in het landschap laten voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken. Het landschap bevat immers vele verhalen die niet altijd onmiddellijk zichtbaar zijn. Zowel gevestigde namen als jong talent gingen in Haspengouw aan de slag.

 

Helsh(ea)ven - Frits Jeuris

Eind 2016 werd een groot aantal kersenbomen gekapt die besmet waren met het Little Cherry virus. Wij vroegen aan kunstenaar Frits Jeuris om een kunstwerk te ontwerpen waarin het hout van de bomen verwerkt werd. Het verrassende resultaat is Helsh(ea)ven , een zwevende kapel die je een prachtig uitzicht over de streek biedt. Je vindt het kunstwerk in St-Truiden op de grens met Borgloon, vlakbij de kapel van Helshoven als je ongeveer 500m de Romeinse Kassei in wandelt. (aan fietsknooppunt 169)

 

Reading between the lines - Gijs Van Vaerenbergh

De doorkijkkerk van het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, vind je langs de Greenspot Grootloon . Het kunstwerk is 10m hoog en weegt maar liefst 30 ton. De speciale constructie zorgt ervoor dat het landschap altijd zichtbaar blijft doorheen de lagen staalplaat, waardoor de kerk zowel aan- als afwezig is in het landschap. 

 

Twijfelgrens - Fred Eerdekens

In Borgloon toont Fred Eerdekens een geplooide lijn in het landschap. Langs de Romeinse Kassei op de Greenspot Grootloon vind je een houtachtige sculptuur waarin je – enkel wanneer je vanuit de juiste positie kijkt – het woord ‘twijfelgrens’ leest. Eerdekens gebruikt taal wel vaker als medium voor zijn kunstwerken. Tegelijkertijd is zijn werk een reflectie over hoe taal werkt. Voor Twijfelgrens moet je het juiste standpunt innemen om het “verborgen” woord te kunnen lezen en tot inzicht te komen.

 

De Tranendreef - Dré Wapenaar

Langs de Greenspot Heks vind je vier boomtenten waarin je kan overnachten . De traanvormige sculpturen vormen een unieke slaapplaats voor een Haspengouwse nacht. Bij de boomtenten vind je ook Field Furniture "Pure Nature" van Adrie Van Bommel, een zit-, was-, toilet- en barbecue-eenheid gebaseerd op paloxen, die typisch zijn in het Haspengouwse fruitlandschap. 

 

Untitled#158 - Aeneas Wilder 

In het glooiende landschap langs de Verborgen Moois Mariënlof passeer je dit kunstwerk van Wilder. Het betreden van de ronde constructie met een prachtig uitzicht van 360° is een speciale ervaring die doet denken aan een wandeling in een klooster. Binnenin ervaar je een sacrale sfeer. Volgens de kunstenaar functioneert zijn werk als lens waardoor de bezoeker zijn gedachten en emoties kan focussen met het landschap van Kerniel als achtergrond.